Kopspel is...

In de ateliers van Kopspel werken jongeren volgens de principes van het ‘leermeesterschap’.  Ze werken samen met coaches en professionals aan projecten die direct nut hebben voor de buitenwereld. Bij Kopspel werkt een leerling al vanaf dag één aan een onderdeel dat aan het eind van het proces terug te vinden is in een theater, een museum, een cultureel centrum, een artistieke productie.

Metaal- & houtatelier

Doek: textielatelier

Studio kuurjeus

Metaal- & houtatelier

Dit atelier is elf jaar geleden de start geweest van het Kopspel verhaal. Ondertussen hebben onze jongeren de cultuurwereld voorzien van ettelijke constructies, van decors, tribunes, tentoonstellingswanden, draaipodia tot complete renovaties. Grote projecten maar evengoed een kleine herstelling.

Kopspel heeft altijd als strategie gehad om langlopende partnerships op te zetten. Dit creëert voor de jongeren een nieuwe dynamiek. Jongeren krijgen eerst het nodige zelfvertrouwen binnen de veiligheid van het eigen Kopspel-atelier, binnen de krijtlijnen die de coach uitzet.  Dit basisvertrouwen kan verder groeien als ze ook buitenshuis hun mannetje kunnen staan. De jongeren werken regelmatig voor De Studio (Villanella), Matterhorn vzw, Kunsthuis Opera en Ballet Vlaanderen (vroeger Vlaamse Opera en Ballet van Vlaanderen), het MAS, HETPALEIS, Zomer van Antwerpen, de Arenberg-schouwburg en het Openluchttheater Rivierenhof. De jongeren leren zo niet alleen de locaties kennen maar ook de mensen die er werken, de technici, de productieleiders. En omgekeerd leren deze mensen hoe ze de jongeren kunnen aanpakken om ze mee te krijgen in de werkcultuur van hun organisatie.

In 2014 maakte cineaste Maryam Kamal Hedayat enkele documentaires rond de werking binnen het metaal- en houtatelier, ze liet onze jongeren aan het woord. Klik op onderstaande links om het resultaat te zien.
decor lady Macbeth:
lange versie Matterhorn:
korte versie Matterhorn:

Doek : het textielatelier

DOEK is opgestart in 2012 onder de vleugels van Kopspel, met als initieel doel kostuums maken voor de brede culturele sector. Gaandeweg heeft DOEK een heel parcours afgelegd en stellen we vast dat kostuums voor de brede cultuursector een klein onderdeel is van de werkzaamheden binnen DOEK. We onderscheiden nu 4 onderdelen binnen het textielatelier, de sterkte van DOEK vertaald zich in de  interactie  tussen deze verschillende ateliers

Maakt kostuums en textielobjecten voor de brede culturele sector.

In dit sociaal-artistiek atelier worden diverse borgings- en overdrachtsprojecten voor immaterieel erfgoed ontwikkeld. In dit atelier maken we bruggen tussen het Vlaams  immaterieel erfgoed en het internationaal immaterieel erfgoed van nieuwkomers.

We zijn steeds op zoek naar mensen die traditioneel textiel-handwerk uit hun moederland kennen bv. borduurtechnieken, applicatie, traditionele kostuums en andere etnische naaitechnieken.

Meer en meer startende Vlaamse modeontwerpers  willen duurzaam, sociaal en lokaal produceren. We hebben hiervoor de eerste contacten gelegd en de samenwerking met enkele jonge modeontwerpers is gestart. Door deze samenwerkingen zullen de doorstroommogelijkheden voor onze nieuwkomers nog meer toenemen.

Dit onderdeel van Doek organiseert workshops waarin verschillende aspecten uit de werking van Atelier DOEK gecombineerd worden. We organiseren tijdens schoolvakanties workshops. Er zijn verschillende mogelijkheden: upcycling in combinatie met Afghaans borduren, Afghaans vliegeren, verschillende textieltechnieken gecombineerd (Tibetaanse appliqué technieken, Afghaans boduren, kantklossen, hennaschilderen op textiel…)…. In deze workshops zijn het steeds nieuwkomers die aan de kinderen hun vaardigheden aanleren.

Studio Kuurjeus : grafisch atelier

Een creatieve studio die graag grenzen verlegt!

Met focus op vormgeving en ontwerp maken zij zowel ruimtelijk, illustratief, als grafisch werk. Beleving, verwondering en curiositeit liggen hen hierbij nauw aan het hart. Ze proberen dit te vertalen naar een eigen wereld en werkwijze. Interactieve installaties, drukwerk, filmpjes… Niet vies van wat uitdaging houden zij van concepten met knipogen en steken ze zelf graag de handen uit de mouwen.